DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ
Tarih: 12.06.2022| Okunma Sayısı: 283

DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ

Çocuklar geleceğimiz, çocuklarımıza sahip çıkalım!

Çocuk işçiliği dünya genelinde yaşanan önemli sorunlarından biridir. ÇOCUK, YAŞINA CİNSİYETİNE VE GÜCÜNE UYMAYAN İŞLERDE ÇALIŞTIRILAMAZ.

Çocuklar çalışma şartları bakımından özel olarak Anayasa, Uluslararası Sözleşmeler ve kanunlarla koruma altına alınmıştır. T.C. Anayasa’sının 52. Maddesine göre; 18 yaşından küçük olanların çalışma şartları uygun olmalı ve ona göre ücret verilmelidir. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 71. Maddesi başta olmak üzere mevzuatlarımızda 15 YAŞINI DOLDURMAMIŞ ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASI YASAKTIR.

Çocukların çalışmasında üstün ve korunan menfaat; çocuğun ve genç işçinin işe yerleştirilmesinde ve çalışması süresince GÜVENLİĞİ, SAĞLIĞI, BEDENSEL, ZİHİNSEL, AHLAKİ VE PSİKOSOSYAL GELİŞİMİ İLE KİŞİSEL YATKINLIK VE YETENEKLERİ DİKKATE ALINMALIDIR.

Genel geçer politikacı söylemleri ile çocuk işçiliği isimli sömürünün ortadan kaldırılması mümkün değildir. Çocukların uygun eğitim programları ile çalışma yaşamından çekilmeleri amaç edinilmelidir. Bu hususta tüm kamu kurum ve kuruluşlarını çocuğu, topluma ve hatta ailesine karşı korumaya davet ediyoruz.

Çocukların yasal düzenlemeler ve kanunun öngördüğü şartlar haricinde yasa dışı çalıştırılmasına karşı olduğumuzu Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü vesilesi ile farkındalık yaratmak adına Ordu Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak kamuoyuna duyuruyoruz.

Ordu Barosu Başkanlığı
Çocuk Hakları Komisyonu