BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 6.06.2016| Okunma Sayısı: 1136

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI, TARAFSIZLIĞI, GÜVENİLİRLİĞİ VE SAYGINLIĞINDAN ASLA TAVİZ VERİLEMEZ

 

Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkanları'nın, Sayın Cumhurbaşkanı'nın gerçekleştirdiği Rize ziyaretine katılmalarının verdiği rahatsızlık, sonrasında  yargı bağımsızlığına gölge düşebilir eleştirileri ve yapılan eleştiriler üzerine hükümet sözcüsü ve Başbakan'ın açıklamaları Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı yönünde kaygılarımızı  arttırmıştır.  

Ordu Barosu olarak Yüksek Yargı organlarının başkanlarının bu davranış biçimini ve akabinde hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “Yargı kurum ve kuruluşları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır"; ifadesini, son olarak başbakan Binali Yıldırım’ın” Anayasa ne söylerse söylesin, Cumhurbaşkanımızın fiili olarak siyasi sorumluluğu doğmuştur,” söylemleri özellikle son dönemde yargının çokça tartışıldığı, yargıya duyulan güvenin hızla azaldığı ve aşındığı bir ortamda yadırgadığımızı, onaylamadığımızı; yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, güvenilirliği ve saygınlığı bakımından son derece yanlış, tehlikeli ve talihsiz bulduğumuzu, hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Hukuk devletinin ve demokrasinin en önemli temellerinden birisi, kuvvetler ayrılığıdır. Hukuk Devletinde her eylem ve işlem, yargı denetimine tabidir. Bu denetim, Türk Milleti adına yargı tarafından yerine getirilir. Nitekim Anayasamızın 9.maddesine göre "Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır", yine Anayasamızın 138.maddesine göre; "Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiç bir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz".

Yargı mensuplarının hiç bir güce, yapıya, kişiye bağlı, tabi veya onun etkisinde bir görüntü vermemesi, yargıya duyulması gereken güvenin zorunlu şartıdır. Bu ise sadece kararlarla değil, genel tutum ve davranışları ile de gerçekleşir. Yargı mensuplarının, hele ki Yüksek Yargıyı temsil eden başkanların konumları ve temsil görevleri, her türlü davranışlarında çok özenli olmalarını gerektiği gibi, devleti idare edenlerin de bu ilkelere hale getirici açıklamalardan uzak durmaları önem arz etmektedir.  

Yüksek Yargı Organlarının Başkanlarının  ve tüm yargı mensuplarının da, üzerinde taşıdıkları  "cübbenin" onur ve saygınlığı ile, Türk Milletine karşı olan sorumluluklarının gereğini yapmalarını VE HİÇBİR GÜCE VE MAKAMA BAĞLI OLMADIKLARINI BİLEREK, adalet yolunda tek bağlılıklarının  vicdanları ve hukukun üstünlüğü olduğunu, unutmamalarını dileriz. 

Hükümet sözcüsünün bahsedilen beyanından sonra, başbakan Binali Yıldırım’ın “Anayasa ne söylerse söylesin, Cumhurbaşkanımızın fiili olarak siyasi sorumluluğu doğmuştur” açıklaması, Yeni Anayasa ile ilgili endişelerimizi daha da artırmıştır. “Anayasa ne söylerse söylesin” diye söze başlamanın hiçbir açıklaması olamaz. Başbakanın açıklamasından Anayasa’yı tanımıyorum anlamı çıkmaktadır ki, daha sonra bu ifadesini izah etmek zorunda kalmıştır. Aynı şekilde hükümet sözcüsü de kendi beyanını tekzip etmek zorunda kalmıştır. Bu açıdan devleti idare edenlerin yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne yönelik söz ve eylemlerinde daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi uğruna hukukun ve hukuk devleti ilkesinin ayaklar altına alınması asla kabul edilemez.  

Bilinmesini isteriz ki Ordu Barosu olarak; Anayasaya, hukuka, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına, kuvvetler ayrılığına aykırı, saygınlığını zedeleyen her türlü tutum ve davranışa karşı çıkmaya, uyarı ve eleştiri görevimizi yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz.

            ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.