DÜNYA SU GÜNÜ
Tarih: 22.03.2023| Okunma Sayısı: 215

BASINA VE KAMUOYUNA
Ülkemiz suya ulaşma konusunda diğer birçok ülkeye göre şanslı olsa da 2005 yılından itibaren kuraklığın baş göstereceği ve ekonomik olarak su sıkıntısının çekileceği ülkeler arasında gösterilmektedir. Resmi tahminlere göre 2030 yılında ülkemizin su fakiri kategorisine girme olasılığının bulunduğu görülmekle beraber hepimiz yaşayarak resmi tahminlerin her geçen gün tahminden öteye geçerek gerçek halini aldığını görmekteyiz.
Dereleri ile ünlü olan Ordu’muz da ne yazık ki su fakiri olacak yerler arasındadır. İlimizde ve ülkemizde suyun doğru yönetilmesi gelecek nesillerin en önemli dayanağı ve mirası olacaktır. Suya ulaşım Anayasa’nın koruduğu yaşam hakkının vazgeçilmez unsurudur.
Türkiye’de suyun yaklaşık %13’ü sanayide, %13’ü evlerde ve %74’ü tarımda kullanılmaktadır. Tarımda kullanılan suyun büyük bir kısmı usulüne aykırı şekilde açılan kuyulardan sağlanmakta, yeraltı ve yüzey suları bilinçsizce tüketilmektedir. Suyun azaldığı her gün tarım yapma potansiyelimiz de düşmekte, aynı zamanda kıtlık riski de gündeme gelmektedir.
İlimiz Ordu’nun da arasında olduğu birçok ilimizde yaşam kaynağımız suyun akarsular üzerine yapılan HES şirketlerine, cevher işlemek ve kırmak için bilinçsizce ve ölçüsüzce su kullanan maden şirketlerine, sanayi tesislerine verilerek ve tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanılması engellenmeyerek su kaynaklarımız yok edilmekte, kirletilmektedir.
Her geçen gün kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı azalmaktadır. 2000 yılında 1.652 m3 olan miktar 2022 yılında 1.323 m3 olmuştur. Su yaşamın vazgeçilmez unsurudur. Dünya su kaynaklarının gittikçe azaldığı günümüzde, suyun tükenebildiğinin farkındalığıyla su politikalarındaki hatalarının bedelinin çok ağır olduğunu bilerek 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutluyoruz. 22.03.2023
Ordu Barosu Başkanlığı
Çevre ve Kent Komisyonu