14. KARADENÄ°Z BARO BAÅžKANLARI TOPLANTISI

                              KARADENÄ°Z BÖLGESÄ° 14.  BARO BAÅžKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BÄ°LDÄ°RGESÄ°

 

                20-21 Nisan 2018 tarihinde , Ordu Barosu ev sahipliÄŸinde bir araya gelen Karadeniz Bölgesi Baro BaÅŸkanları, toplantı gündemi uyarınca görüÅŸtükleri konular çerçevesinde aÅŸağıdaki hususları kamuoyu ile paylaÅŸmayı uygun görmüÅŸlerdir. Baro BaÅŸkanları,

- Ülkemizde erken seçim kararı alınmasını takiben seçimin demokratik teamüllere uygun olarak seçim güvenliÄŸinin saÄŸlandığı tarafsız , eÅŸit ve yansız bir biçimde sonuçlanması için tüm kurumların olduÄŸu kadar baroların ve mensubu olan avukatların her türlü katkıyı ve desteÄŸi vermeye  hazır olduklarını bir kez daha beyan ederler . Bu baÄŸlamda yargısal faaliyet yürüten Ä°l ve Ä°lçe Seçim kurullarında, gözlemci sıfatı da dahil olmak üzere  görev almaya hazır olduklarını, kaldı ki savunma makamını temsil eden avukatların, yargısal faaliyette bulunan bu kurullarda bulunmasının bir gereklilik olduÄŸu da açıktır.

 

- 15 Temmuz darbe giriÅŸimini takiben ilan edilen, gerçekte darbe giriÅŸimi  ve terörle  sınırlı  olması gerekirken , gittikçe olaÄŸanlaÅŸan OHAL yönetim biçiminin OLAÄžAN yönetim biçimine dönüÅŸmesinden kaygı duymaktadırlar. OHAL’i takiben KHK yoluyla yapılan düzenlemelerin kalıcı olmasının  , hak ihlallerini artırdığı  ve hak arama özgürlüÄŸünün kısıtlanmasına sebebiyet verdiÄŸi  , hukuk güvenliÄŸi , adil yargılanma hakkı ve adalete eriÅŸim konusunda  ciddi engeller oluÅŸturduÄŸu kamuoyunun bilgisindedir.

 

-DiÄŸer yandan OHAL Ä°nceleme Komisyonu’na on binlerce kiÅŸinin hak ihlali iddiası ile baÅŸvurduÄŸu, komisyonun yapısının , bu büyük baÅŸvuru grubunun taleplerini karşılayabilecek sayısal niteliÄŸi taşımadığı ve bu hali ile komisyonun kendisinden beklenen iÅŸlevi gerçekleÅŸtiremediÄŸi ve etkisiz kaldığı aÅŸikardır.

 

-Toplantıya katılan BARO BAÅžKANLARI, TBB tarafından BAROLARLA birlikte uygulanmasına karar  verilen uzlaÅŸmaya iliÅŸkin AVUKATLIK KANUNUN  35/A maddesine iÅŸlerlik kazandırılarak yargısal sürecin daha ekonomik , daha hızlı yürütülebileceÄŸi  ve bu uygulamanın ısrarla sürdürülmesi konusunda mutabıktırlar.

 

-Avukatlık mesleÄŸine her yıl , on bine yakın hukuk fakültesi mezununun katılmak üzere  staj baÅŸvurusu yaptığı, hukuk eÄŸitimi veren fakültelerin sayısının çokluÄŸu, bu çokluÄŸun hukuk eÄŸitiminin nitelik ve nicelik olarak kalitesini düÅŸürdüÄŸü görülmekle, hukuk eÄŸitimi veren fakültelerin ivedilikle akademik kalitelerinin sorgulanarak,  staja baÅŸlangıçta ve mesleÄŸe kabulde sınavın uygulamaya konulmasının bir zorunluk olduÄŸunu beyan ederler.

 

-Yargının en önemli bileÅŸenlerinden olan Hakimlik ve Savcılık MesleÄŸine kabulde Avukatlık görevini yürüten nitelikli meslektaÅŸlarımızın seçilmesi kadar, sınavların adil ve objektif olarak yapılması da bir baÅŸkaca önemli talebimizdir.

 

Toplantıya katılan BARO BAŞKANLARI tarafından yapılan bu tespitler , kamuoyunun bilgisine sunulur, SAYGILARIMIZLA, 21.04.2018