05 Nisan 2017 Avukatlar Günü Basın Açıklaması

DeÄŸerli meslektaÅŸlarımız, basının deÄŸerli temsilcileri, hepinizi saygı ile selamlıyor, 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle düzenlediÄŸimiz bu törene katılımınız için hepinize ÅŸahsım ve Ordu barosu adına ÅŸükranlarımı arz ediyorum.

Bu vesileyle, tüm meslektaÅŸlarımızın avukatlar gününü kutluyor, kuruluÅŸumuzdan bu yana baromuza kayıtlı olarak görev yapmış ve ebediyete intikal etmiÅŸ meslektaÅŸlarımızı rahmetle anıyor, eÅŸsiz hatıraları önünde saygıyla eÄŸiliyorum. SaÄŸlık sorunları ve diÄŸer engelleri nedeniyle aramızda bulunamayan deÄŸerli meslektaÅŸlarıma acil ÅŸifalar ve engellerinin aşılmasını diliyorum.

Kısaca 5 Nisan Tarihinin neden Avukatlar Günü olarak kutlandığına iliÅŸkin bilgi vermek isterim. 5 Nisan 1878 Ä°stanbul Barosunun ilk genel kurulunun yapıldığı gün. Yine, 5 Nisan 1958, Baro BaÅŸkanlarının Ä°zmir'de Türkiye Barolar BirliÄŸini kurmak üzere toplandıkları bir gün.Türkiye Barolar BirliÄŸi, 15-16 Haziran 1987'de TekirdaÄŸ'da yaptığı toplantıda 5 Nisan gününün Avukatlar Günü olmasını kararlaÅŸtırmış ve o günden bu yana 5 Nisan Avukatlar günü olarak kutlana gelmiÅŸtir.

Temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden biri savunma hakkı diÄŸeri de hak arama özgürlüÄŸüdür. Bu özgürlüÄŸü bireyler avukatlar aracılığıyla kullanmaktadır. Avukatlık kanununun 1. maddesinde " Avukatlar yargının kurucu unsuru olup, bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder" demektedir. Yine Avukatlık Kanunu'nun 76. maddesi " Hukukun üstünlüÄŸü ve insan haklarını korumak" görevini açık bir ÅŸekilde barolara vermiÅŸ bulunmaktadır. Bu sebeple toplumdaki tüm hukuk ve insan haklan ihlallerine avukatlar yasal müdahildir.

Bir topluma demokratik, bir devlete de hukuk devleti diyebilmenin temel ÅŸartı, lafzen ve ÅŸeklen deÄŸil ruhen ve madden de yargının bağımsız ve tarafsız olması, hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engellerin kaldırılmasıdır.

DeÄŸerli MeslektaÅŸlarım, DeÄŸerli Basın Mensupları,

Bugün ülkemizde maalesef adalete güven endeksi yerlerde sürünmekte,geçmiÅŸte % 70'leri bulan güven oranı % 30'larda seyretmektedir. Adalet mülkün temeli ise artık mülk ciddi bir tehdit ve tehlike altındadır. Bu tehlikenin kalıcı önlemlerle giderilmesi için yapılması gerekenler derhal ve ivedilikle yapılmalıdır. Referandum süreci içinde bulunduÄŸumuz bu günlerde, Anayasa Mahkemesi'nin ve HSYK'nın yapısı ve iÅŸleyiÅŸi ile ilgili düzenlemenin yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyeceÄŸini düÅŸünüyor, bu hususta egemenliÄŸin asli sahibi olan halkımızın ferasetine ve saÄŸduyusuna güveniyor ve inanıyoruz.

Genel olarak yargının sorunları yanında çözülmesi gereken avukatlık mesleÄŸi sorunlarımız da bulunmaktadır. Biz avukatlar olarak,

— Ä°ddia, savunma ve karar üçgeninde Silahların eÅŸitliÄŸi prensibine saygı duyulmasını istiyoruz,

—SavunduÄŸumuz kiÅŸiler adına Bilgi ve belgelere ulaÅŸmada sıkıntı çekmek istemiyoruz,

—Sorumlulukta kamu görevlisi haklarda alelade vatandaÅŸ muamelesi görmek istemiyor bu cümleden yeÅŸil pasaport ve harçsız,vergisiz silah ruhsatı hakkı istiyoruz.

—CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretinin süresinde ödenmesini ve   Avukatlık asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz

—Yasa gereÄŸi eÅŸit haklara sahip olan Hâkim Savcılar ile Avukatlar arasında ita Amiri iliÅŸkisi kurulmaya çalışılmasını istemiyoruz,

—Yargıya BaÄŸlı Adli Kolluk kurulmasını istiyoruz,

—Yargının diÄŸer kurucu iki unsuru olan Hâkim Savcı gibi Kamu Görevi Gören, Kamu    Avukatlarımızın Özlük haklarının iyileÅŸtirilmesini istiyoruz,

—Baroların Denetiminin TBB’ce gerçekleÅŸtirilmesini istiyoruz,

—Avukatların müvekkil vekil iliÅŸkisini düzenleyen vekâletnamelerini kendilerinin Tanzim etmesini istiyoruz,

—Hukuk Fakültelerinin açılmasının sıkı kurallara baÄŸlanmasını, Avukatlığa Kabul Ve Stajyerlik sınavlarının ivedi olarak getirilmesini istiyoruz,

—Savunma hakkının lüks olmaktan çıkarılmasını, Avukatlık hizmetlerinde ki KDV nin 18 den aÅŸağıya çekilmesini istiyoruz

—Hâkim ve Savcılarımızın “Savunma Yargının kurucu unsurudur” cümlesini Ä°çselleÅŸtirmelerini istiyoruz,

—Savunma görevi nedeni ile savunduÄŸumuz kiÅŸi ve kurumlarla özdeÅŸleÅŸtirilmek Ä°stemiyoruz

—Avukatlık Kanunumuzun, çaÄŸdaÅŸ ve amaca uygun ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmesini istiyoruz.

Sözlerimi tamamlamadan önce Molierac'ın mesleÄŸimiz ile ilgili ünlü sözlerini hatırlatmak isterim; " Kimseye ne müvekkile, ne hakime nede iktidara tabiyiz. Bizim aÅŸağımızda kiÅŸilerin varlığı iddiasında deÄŸiliz. Fakat hiçbir hiyerarÅŸik üstte tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar köle kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı."

Bu duygu ve düÅŸüncelerle, tüm meslektaÅŸlarımın Avukatlar Gününü tekrar kutluyor katılımınız için teÅŸekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

HERKES Ä°ÇÄ°N ADALET, ADALET Ä°ÇÄ°N AVUKAT...

05.04.2017

Av. Haluk Murat POYRAZ