BASIN AÇIKLAMASI

ORDU BAROSU BAÅžKANLIÄžI KADIN HUKUKU KOMÄ°SYONU

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI

ORDU MERKEZ, ÜNYE VE FATSA ADLÄ°YESÄ°NDE BUGÜN SAAT 11.00 DE EÅž ZAMANLI OLARAK YAPILAN

BASIN AÇIKLAMASI

 

8 Mart 1857, kadınların Amerika'da bir tekstil atölyesinde ücret eÅŸitsizliÄŸini ve uzun çalışma saatlerini protesto etmek için baÅŸlattıkları eÅŸitlik mücadelesinde, grev sırasında çıkan yangında hakları uÄŸruna can verdikleri gündür. Bu olay dünyada yankı bulmuÅŸ ve emekçi kadınların eÅŸitlik arayışları devam etmiÅŸtir.

8 Mart'lar, dünyada kadınların eÅŸitlik ve özgürleÅŸme mücadelesinin dile getirildiÄŸi ve emeÄŸine, bedenine, kimliÄŸine sahip çıkarak kadın sorunlarının örgütlü olarak bir kez daha duyurulduÄŸu bir gün haline gelmiÅŸtir.

Ülkemizde 8 Mart'la ilgili ilk toplantı 1921 yılında Ankara'da yapılmıştır. Cumhuriyet'in kuruluÅŸunu izleyen ilk on yılda kadınlar Atatürk devrimleriyle baÅŸta eÄŸitim, aile ve siyasette eÅŸit haklara sahip olmuÅŸtur. Türk kadını bağımsızlık savaşında verdiÄŸi büyük mücadeleyle eÅŸit yurttaÅŸ konumuna gelmeyi hak etmiÅŸtir.

Atatürk'ün de ifade ettiÄŸi gibi: "Türk kadınına bu hakkın bir lütuf olarak verildiÄŸi kanaatinde deÄŸiliz. Kimse bu kanaatte olamaz. Bir memlekette ki, yurdun her tarafı istilâya uÄŸradığı zaman, kadınlar ateÅŸ altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını korumak ve beslemek için tarlanın kara toprağından yiyecek çıkarmaya çalışırlar, elbette onların yurdun her köÅŸesinde ve her tabakasında söz söylemeye hakları vardır…"

Ancak, günümüzde yasalarda kadınlara eÅŸit haklar tanınmış olmasına raÄŸmen Türkiye'de kadınlara karşı ailede, eÄŸitimde, istihdamda, siyasette ayrımcılık devam etmekte, kadına yönelik ÅŸiddet, kadın cinayetleri, çocuk gelin sorunlarına çözüm getirmek için özellikle son on yılda kararlı bir devlet politikası uygulanmamaktadır. 2017 yılının sadece Ocak ayında 38 kadın evliliÄŸini veya iliÅŸkisini sonlandırmak istediÄŸi için, kendi hayatına dair karar almak istediÄŸi için kocası veya yakın aile bireyi bir erkek tarafından katledilmiÅŸtir. EÅŸit hak mücadelesi için çıkmış olduÄŸumuz yolda en temel hakkımız olan yaÅŸama-hayatta kalma hakkımız için mücadele etmek zorunda kalmaktayız. Åžiddetin, ayrımcılığın her türüne hayır diyoruz.

TÜBAKKOM olarak, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ilke ve devrimlerinin yol haritamız olduÄŸunu yineliyor, ÅŸiddetin olmadığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, gerçek demokrasinin yaÅŸandığı bir Türkiye umuduyla tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz. 08/03/2017

KADIN HUKUKU KOMÄ°SYONU