01.07.2015

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

Saygıdeğer Basın Mensupları;

Kamuoyunda da yer alan ve Adalet Bakanlığı 2015-2019 Yılarını kapsayan Yargı Reformu Stratejisi kapsamında; hukukçu olmayan isimlerinde yargıda ihtisaslaşma adı altında öncelikle fikri, sınai ve ticaret mahkemelerinde hakim olarak atanabilmesine yönelik çalışmaların yer aldığı bildirilmektedir.

Toplumsal hayatın gerçekleri her işin ehli tarafından, yetkin/uzman kişiler tarafından görülmesini zorunlu kılmaktadır. Tüm demokratik hukuk devletlerinde olduğu gibi Türkiye’de de hukuki yardım işinin erbabı, uzmanı tarafından yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Diğer Avrupa ülkelerini esas alarak yapılan bu tarz bir değişiklik yargı ve yargılama sisteminde ülkemiz adına ciddi sorunlar yaratacağı endişesini taşımaktayız. Yargılama giderlerinin maliyetlerini düşürme gayesi ile atılacak bu adım bir yandan ekonomik çıkarlar sağlasa da orta vadede yapılan yargılama hataları daha büyük ekonomik ve sosyal faturalar ile bizlere geri döneceği aşikardır. Bu şekilde verilen kararlar ile temyiz mahkemelerin işlerinin artacağı , kararların sağlıklı verilemeyip sürünceme de kalacağı dolayısı ile hak sahibinin hakkına kavuşma süresinde uzama olacağı gibi yargılama faaliyetinin de süresinin uzayacağı ilk başta ekonomik yargılama ile başlayan süreç kararın gecikmesi ile daha da maliyetli bir hal alacağı bellidir. Aynı zamanda bu yolla Bakanlık tarafından hiçbir kritere bakılmaksızın yapılacak atamalar yargı bağımsızlığına büyük bir darbe vuracaktır.

Bu gerçekler göz önünde bulundurduğumuzda, Ordu Barosu Başkanlığı olarak ;Ülkemizde yeteri kadar hukuk fakültesi ve kalifiyeli hukuk adamının bulunduğu bir ortamda ehil olamayan kişilerin ellerine adalet sistemini teslim etmek, onların vereceği kararlara güvenerek hak aramanın ,gerçekten yersiz olduğunu düşünüyoruz. Hak aramanın yargılamanın bağımsızlığına gölge düşürdüğüne; yargılama faaliyetine sadece devlete maddi yük olarak gören bakış açısını onaylamıyor, söz konusu reform kapsamından bu hususun ivedilikle çıkartılmasını ve böylece geleceğe daha güvenli ve adil bakabileceğimizin altını önemle çiziyor, sonsuz saygılar sunuyoruz.

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI