20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak  ve haklarını güvence altına alabilmek amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak benimsenmiştir.

Çocuk Hakları sözleşmesi ülkemiz dahil olmak üzere  toplamda 196 ülkenin taraf oduğu sözleşme , en fazla ülkenin birlikte imzaladığı insan hakları belgesidir.

ÇHS’nin dört temel ilkesinden bahsedilecek  olunur ise ;
-Ayrım gözetmeme
-Çoçuğun yüksek yararı
-Yaşama ve gelişme hakkı
-Katılım hakkı, olarak belirlenmiştir.

ÇHS ile çocukların hakları güvence altına alınmaya çalışılır iken farklı coğrafyalarda  yaşayan çocukların savaş ,doğal afet, yoksulluk gibi toplumsal olaylar ve  yine temel haklarının ihlal edilmesi  sonucu, çocuk haklarının korunamadığı ,yapılan araştırmalar açıkca anlaşılmaktadır.

Yine ÇHS ile çocukların  eğitim, sağlık, yaşam , barınma .. vb hakları korunması  hedeflenmiştir.

Ülkemiz genelinde  bir çok çocuğun SMA, LÖSEMİ  vb.. hastası  olduğu ve bu hastalıkların tedavi giderlerinin yüksek maliyetlerde olması nedeni ile  yaşam ve sağlık hakları ihlal edilmektedir.

Yine covit-19 salgını sebebi ile online eğitim sürecinin başlaması sonucu teknolojik araç ve ekipmanı bulunmayan öğrencilerin eğitim hakları ihlal edilmiştir.

Bu gibi önemli ve acele cözüm getirilmesi gereken hak ihlalleri yaşanmakta olup çocukların temel haklarının ihlal edilesinin önüne geçilmesi  ,cözümler üretilmesi önem arz etmektedir.

Ordu Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanlığı  olarak 20 kasım Dünya Çocuk Hakları gününü kutlamakla birlikte ,toplumların temel taşı olan çocukları daha mutlu geleceklere taşıyabilmek için  haklarını koruyalım, ihlal edenlere karşı birlikte mücadele edelim ve çocuklarımızı mutlu yarınlara taşıyalım.

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU