BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 10.08.2017| Okunma Sayısı: 804

BASIN VE KAMUOYUNA

ÇEVRE HAKKI BİR İNSAN HAKKIDIR

1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 76.maddesi uyarınca asli görevlerinden biri "insan hak ve hürriyetini korumak" olan Ordu Barosu olarak, asli görevimizin gereği ve her türlü siyasi polemik ve söylemden ari olarak, son günlerde yoğun bir şekilde tartışılan Ünye İlçesi Çamlık mevkiinde yapılmak istenen düzenlemelerle ilgili olarak basın ve kamuoyuna açıklama yapmak zarureti doğmuştur.

 

Çevre hakkı en temel insan hakkı olan yaşam hakkının, insan olmanın bir uzantısı, doğal sonucudur. Çevre hakkı sağlıklı ve dengeli bir biçimde yaşama hakkını ya da insancıl yaşam koşullarını tehdit eden her türlü çevre sorunlarının yaratılmasına karşı direnme hakkını ve talep hakkını içerir.

 

“Çevre” tüm hakların kullanılabileceği yaşam ortamını ifade ettiğinden çevre hakkı da bütün bu ayrımlara karşın tüm hak ve hürriyetlerin varlık ve geçerlik şartıdır.Haklar ancak yaşanabilecek bir ortamda kullanılabilir.

 

Nitekim, Anayasa’nın 56. maddesi:“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin

ve vatandaşların ödevidir.” hükmünü içermektedir.

 

Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığının korunmasına ilişkin 17. madde çevreyi korumayı destekleyici niteliktedir. Buna göre herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Bu sayılan hususlar çevre hakkı ile yakın ilişki içindedir. Bu hususların gerçekleşmesi çevre hakkının uygulamaya yeterince somut olarak yansıması ile mümkün olacaktır.

 

Yerleşme ve seyahat hürriyetini düzenleyen 23. maddenin ikinci fıkrasında bu hürriyetlerin “sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak” amaçlarıyla sınırlanabileceğinin belirtilmesi de çevre hakkını desteklemektedir.

 

Çevre hakkı bugünkü kuşakları olduğu kadar, hatta daha da fazla gelecek kuşakları ilgilendirmektedir.Gelecek kuşaklar da çevre hakkının öznesi konumunda olunca bugünkü kuşakların en önde gelen borcu, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre devretmektir.

 

Bir işlemin mevzuata uygun olması tek başına hukuki olduğu anlamına gelmez. Hukuki olması için mevzuata uygunluk yanında temel insan haklarına da riayet edilmesi, genel kabul görmesi ve halkın katılımının da sağlanması gerekir.

 

Biz Ordu Barosu olarak, toplumsal tepki ve hassasiyet yaratan bu meselede, emrivaki ve oldu bittilerle hareket etmek, inatlaşmak yerine, çevre hakkının insan hakkı olduğundan hareketle, aklı selimle hareket etmek, halkın bu ve benzeri çevre konularında iyi bilgilendirilmesi, idari bilgi, rapor ve belgelere ulaşımın sağlanması, çevreyi etkileyebilecek kararların alınması sürecine herkesin katılımının sağlanması gerekliliğini belirtmek isteriz.

 

Aksi taktirde, yine görevimizin gereği olarak, hukuki anlamda konuya taraf olacağımızı, kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

                                                                                  Ordu Barosu Yönetim Kurulu Adına

                                                                                                     Baro Başkanı

                                                                                           Av. Haluk Murat POYRAZ

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

18.04.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.