BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 15.07.2016| Okunma Sayısı: 1234

 

BAĞIMSIZ YARGI İSTİYORUZ!

 

 

“Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” maalesef TBMM’de oylanarak yasalaşmıştır.

 

Kanunun en temel özelliği, iktidarların, yapı itibarı ile eleştirilerin odak noktası olan HSYK aracılığı ile yüksek yargıda istemediği ancak mevcut mevzuat gereği görev yerini de değiştiremediği hakim-savcıların tasfiyesini gerçekleştirebilecek olmasıdır. Böylelikle siyasal iktidarlar, HSYK aracılığı ile kendi yargısını oluşturacak, kendinden olanı Danıştay ve Yargıtay’a atayıp olmayanı sürgüne gönderebilecektir. Geçmişte hukuk devletinde yeri olmadığı için kaldırılmış olan DGM lerin yeniden kurulacak olmasının ve hakim-savcılara not sisteminin getirilecek olmasının da, siyasal iktidarların şekillendirdiği Yargıtay ve Danıştay kararları doğrultusunda karar vermelerine neden olacağı düşünüldüğünde adil yargılamanın tamamen ortadan kalkacağı da kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkacaktır.

 

Devletin otorite ve gücünün yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç ayrı erke ayrılması, özellikle yargı erkinin diğerlerinden bağımsız faaliyette bulunması, insanlığın binlerce yıllık birikimiyle oluşan evrensel bir ilkedir.

 

Biz Ordu Barosu olarak, Türkiye Barolar Birliği’nin de belirtmiş olduğu gibi;

 

Yargıda, cemaatçi yapılanma da, “şucu bucu” yapılanma da istemiyoruz.

Siyasi iktidardan ya da başka bir merciden emir-talimat alan yargı istemiyoruz.

Hakim gibi hakim, savcı gibi savcı istiyoruz.

Layık olanın layık olduğu göreve gelebildiği “liyakat sistemini” istiyoruz.

Siyasetin yargıyı şekillendirmeyi bıraktığı, yargının da keyfi kararlarla siyasete müdahale etmeye kalkışmadığı bir düzen istiyoruz.

Kısacası kuvvetler ayrılığı istiyoruz.

Tarafsız ve bağımsız, adil yargılama yapabilen, hesap vermeye açık bir yargı talep ediyoruz.

Kimsenin tarafı değiliz. Sadece hukukun üstünlüğünden yana tarafız.

Yargı içinde ayrı yapılanmaların oluşmamasının ve varsa temizlenmesinin yolunun, Anayasa’ya aykırı olacağını herkesin bildiği bir kanuni düzenleme olmadığını biliyoruz.

 

Bunun için, öncelikle Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı uzlaşma ile değiştirilmelidir.

 

Elbirliğiyle, liyakat ilkesini hayata geçirmeliyiz. Hakimlerin, bağımsızlığını ve tarafsızlığını güvence altına almalıyız. Adil yargılama yapabilen ve hesap verebilen bir yargıyı oluşturmalıyız.

 

Ordu Barosu olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve siyasi iktidarı, hukuka uygun davranmaya, sağduyulu olmaya ve yargı erkinin bağımsızlık ve tarafsızlığına ağır hasar verecek olan, kazanılmış haklara, hâkimlik teminatına, hukukun evrensel ilkelerine ve Anayasa’ya açıkça aykırı Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu, uygulanmadan mülga hale getirmeye davet ediyoruz.

 

ORDU BAROSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

16.04.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.