BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 1.07.2016| Okunma Sayısı: 1166

 
 

KAMUOYUNA DUYURUDUR

 

     14 Ocak 2016 tarihinde TBMM'de 'Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu 479 sayfalık hazırlamış olduğu rapor 16 Mayıs 2016 tarihi itibari ile meclis başkanlığına sunulmuştur.

Adı geçen rapor komisyonumuzca incelenmiş ve görülmüştür ki Kadın ve Çocuk Hakları konusunda iyileştirilmeler yerine mevcut hakların geri alımı sonucunu doğuracak öneriler içermektedir.

      Son derece kaygı verici bir zihniyetin ürünü bu durum kadının insan haklarının yılmaz savunucusu olmuş biz kadın hukukçuları dehşete düşürmüştür.

Komisyon çalışmaları esnasında da ne yazık ki konunun uzmanı kişi ve kurumlardan uzak bir ekiple çalışma yapmış  olmaları ve özellikle  Türkiye Barolar Birliği Bünyesinde teşekkül etmiş hukukçu kadınlardan oluşan ve tüm Türkiye'de örgütlenmiş en büyük kadın hakları komisyonu olan TÜBAKKOM un ve diğer tüm örgütlü Kadın Hakları Komisyonlarının fikir ve önerilerinin alınmamış olması yine bir şeyler bahane edilerek kadınların haklarının elinden alınma çabasıdır.

   Dolayısı ile raporda Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve 6284 sayılı kanunda yapılması istenen ve yine ortaçağdan kalma anti-demokratik Torba Yasa mantığı ile düşünülen  değişiklik önerilerinden ;

Çocukların tecavüzcüleri ile evlendirilmeleri,

İstanbul Sözleşmesine rağmen hem boşanmalarda hem 6284 sayılı kanuna dayanan başvurularda uzlaşma ve arabuluculuk gibi yöntemlerin önerilmesi

Şiddete maruz kalan Kadınların mesai saati içerisinde karakollara başvurmasının önünün kapanması, Koruma Kararları için delile ve belge aranması ve buna dayanarak tedbir süresinin kısaltılması

Aile Hukuku ile ilgili tüm duruşmaların 'kol kırılır, yen içinde kalır mantığı ile gizli yapılması 

Kadının nafaka hakkının süreye bağlanarak kısıtlanması 

Mal paylaşımında dava açma süresinin kısaltılması 

ve Uluslararası sözleşmelere aykırı olarak danışmanlık hizmetinin dini temeller esasına oturtulma önerileri 

CEDAW ve İstanbul Sözleşmeleri ışığında Kadın hakları, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, ayrımcılık karşıtlığı ve kadının güçlendirilmesi ilkelerine tamamıyla  aykırı  bu komisyon raporu kabul edilemez.

    Ülkemizde son zamanlarda sistemli bir şekilde yürütülen kadın aleyhine oluşturulan algı, yapılan açıklamalar ve uygulamalar bizleri son derece üzse de asla yıldıramayacaktır.

        Bu bağlamda ORDU BAROSU AVUKATLARI  olarak  bir kez daha ifade etmek isteriz ki  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimleri ışığında laik, demokratik hukuk devletinin aydınlık yolundan  bir an dahi sapmadan hakkı teslim edilmemiş tek bir kadın kalmayıncaya kadar bu büyük mücadeleye devam edeceğimizi bildiririz.

                                    ORDU BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.