BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 18.05.2016| Okunma Sayısı: 1170

                                                        

 
     ORDU BAROSU  BASIN AÇIKLAMASI

              TBMM bünyesinde kurulan “Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar İle Boşanma Olaylarının Araştırılması Ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’’  raporunu tamamlayarak 16 Mayıs itibariyle TBMM’ne sundu. Kadın ve çocuk hakları açısından çağdışı, kazanımları geriye götüren, kadın ve çocuk haklarını fazlasıyla zedeleyen bu raporu, bu yönleriyle hiçbir şekilde kabul etmiyor ve Ordu barosu olarak kınıyoruz.

            Raporla 'Kadın ve çocuk hakları gasp edilmekte ve çocuk evlilikleri teşvik edilmektedir.' Raporda  'Tecavüzcüsüyle evlendirme düzenlemesini, üstelik çocuklar için geri getirmeye ve hem de evlilik yaşını 15'in altına indirmeye çalışılmaktadır.

          Komisyon raporunda, kadın ile çocuklara karşı şiddet görmezden gelinmekte ve Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve 6284 sayılı Şiddet Önleme Kanunu’nda bazı değişiklikler öngörülmektedir.

      Raporda; Çocukların, istismarcılarıyla/tecavüzcüleriyle evlendirilmesi ve çocuk evliliğinin teşviki mevcuttur. “Türk Ceza Kanunun 103 üncü maddesi ‘Çocukların cinsel istismarı’ suçunu düzenlemiştir. Evlenmeyle sonuçlanan çocuğun cinsel istismarı suçunun, rızai de olsa suç olarak kalması gerektiği, ancak sorunsuz ve başarılı devam eden evlilikler açısından 5 yıl denetim süresi getirilerek, sürenin sonunda ilgili kurumların yetkili uzmanlarınca hazırlanan raporlar da dikkate alınarak koşulların uygun olması halinde, denetimli serbestlik hususunda Türk Ceza Kanunu'nun yürürlük kanununda tarih belirtilerek düzenlenmesi, taraflardan her ikisinin de 15 yaşın altında olması durumunda ise şahsi cezasızlık sebebi sayılacağına ilişkin düzenleme yapılması” istenmektedir.

"Raporda, çocukların cinsel istismarının 'rızaya' dayalı olabileceği, ancak böyle de olsa suç olarak kalması gerektiği söylendikten sonra, tam tersi, yani istismarcının/tecavüzcünün 5 yıl boyunca istismar/tecavüz ettiği çocukla 'sorunsuz' ve 'başarılı' bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanması öneriliyor.

        Üstelik, her iki tarafın da 15 yaşın altında olması durumunda ise, çocuk istismarı, çocuk tecavüzü ''şahsi cezasızlık' nedeni sayılıyor, yani suç olmaktan çıkarılıyor. Böylece ailelerin 15 yaş altı çocuklarını (şimdilik resmi nikahla olmasa bile) fiilen ''evlendirmelerinin'' yolu açılıyor"

            Boşanma ve kadına karşı şiddet “özel alan” kabul edilerek devletin sorumluluk alanı dışına çıkartılmaya çalışılıyor, hem şiddet başvurularında hem de boşanma davalarında arabuluculuk ve uzlaşma uygulanması isteniyor

            Şiddete maruz kalan kadınların mesai saatlerinde karakollara başvurmasının önünün kesilmesi, Şiddete karşı koruma kararları için delil veya belge aranması, tedbir süresinin kısaltılması, Aile hukukuyla ilgili tüm duruşmaların gizli yapılması, boşanmanın zorlaştırılması, kadının nafaka hakkının süreye bağlanması, Mal paylaşımında dava açma süresinin kısaltılması, eşin ölümünde, kadının mal rejiminden kaynaklı %50 payının verilmek istenmemesi, Aileye yönelik psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmetinin dini temele oturtulmak istenmesi gibi bütün bu önerilerin Ordu Barosu olarak şiddetle karşısında olduğumuzu belirtir, kazanılmış hakların asla geri alınamayacağını, kadın ve çocuk haklarını zedeleyen, çağdışı ve tehlikeli herhangi bir düzenlemenin karşısında olduğumuzu; laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyetin’de kadın, çocuk, erkek her bireyin eşit haklarla donatılması gerektiğinin altını çizeriz. Biz Ordu Barosu avukatları, hukukun ve adaletin her bireyi koruyan, kollayan çizgisinde; bir adım bile geriye gitmeden; yılmaz, yorulmaz bir şeklide çalışacağımızı ve adaletin tecellisi için elimizden geleni yapacağımızı saygıyla bildiririz.

 ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

24.04.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.