ÇALIŞTAY
Tarih: 7.01.2016 23:00:00| Okunma Sayısı: 1440

Bursa Barosu Başkanlığı ev sahipliğinde  08.01.2016 tarihinde düzenlenen İlk Adım Çalıştayına Baromuz çocuk hakları komisyon üyesi Avukat Onur CANBAZ ın katılımı ile destek verdik.

Çocuklarımız için daha güzel bir dünya kurmayı başaramadık. Belki yarattığımız tüm kötülüklerden onları bir nebze korumayı başarabiliriz.

Bunun için elbirliği ile çalışmak gerektiği takdirlerinizdedir. Kuşkusuz ki çocuklara ilişkin sorunlara duyarlı kurum  kuruluşlar ve kişiler var.
Çabaları çok kıymetli. Ancak toplumun dikkatini çekecek ve TBMM'yi harekete geçirebilecek düzeyde örgütlü bir çalışma yok.

Bu girişimi barolarımız başlatabilir. Çünkü çocuğun uğradığı her kötülük hakkında önce biz bilgi sahibi oluyoruz.

Üstelik hiçbir sivil toplum yapılanmasında olmayan bir oluşuma da sahibiz. Hemen her baromuzun Çocuk Hakları Komisyonu var. Ve bu komisyonlarda duyarlı ve bilgili meslektaşlarımızın çalıştığını ve emek verdiğini biliyoruz.

Bu birikimi gün ışığına çıkarmak ve işlevsel bir üst güce dönüştürmek için Bursa Barosu olarak girişimde bulunuyoruz. 8 Ocak 2016 Cuma günü Bursa'da '

İlk Adım Çalıştayı' diye adlandırdığımız bir buluşma gerçekleşti.

ÇOCUK ÇALIŞTAYI

Bursa Barosu’nun evsahipliğinde, tüm baroların katılımı ile

8 Ocak 2016, Bursa

BAŞLANGIÇ BİLDİRGESİ

Basına ve kamuoyuna,

Biz çocuk hakları savunucuları; silahlı çatışmalar, buna bağlı göçlerin, ihmal ve istismarın çocuklara verdiği zararlara ve bunları önleme yükümlülüğümüze dikkat çekmek üzere yaptığımız toplantıda, çocuklar için barışı ve hakları güvence altına alınmış bir yaşamı tesis etmek üzere aşağıdaki çalışmaları yürütmeye karar verdik;

1-      Çocukların yaşam hakları, ihmal ve istismardan korunma hakları, eğitim ve sağlık hakları gibi konularda ülkede çocukların durumunu araştırmak ve çözüm üretmek üzere TBMM nezdinde çocuk komisyonu kurulmasını elzem görüyoruz. Bu amaçla;

a.       TBMM nezdinde girişimlerde bulunacak Bursa Baro’su ile birlikte çalışmak üzere bir komisyon oluşturulması,

b.      Komisyonun kurulmasına kadar görüşmelerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri nezdinde yürütülmesi

c.       Her Baronunda kendi ilinde bu konuyu il milletvekilleri ile görüşmelerinin sağlaması.

2-      Silahlı çatışma ortamlarında çocukların maruz kaldıkları hak ihlallerine yönelik olarak;

a.       Çözüm önerileri oluşturmak ve işbirliği yapmak üzere bir heyet oluşturularak çatışma bölgelerinde gözlemde ve görüşmelerde bulunmak,

b.      Baro Başkanları ve bütün Çocuk Hakları Komisyonları üyelerinin katılımı ile Diyarbakır’da Tahir ELÇİ anısına çocuklar adına barış talep eden bir çalıştay gerçekleştirmek. (Durumun aciliyeti gözönünde bulundurularak Bursa ve Diyarbakır Baroları tarafından organizasyona bugün itibariyle başlanacak ve iki hafta içinde gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.)

c.       Kamu denetçisi kurumuna iletilmek üzere dilekçeler hazırlamak

d.      Hak ihlali oluşturan alanlara dair soru önergeleri verilmesi için çalışma yapmak

3-      Göç ile gelen ailelerin çocuklarının yaşadıkları hak ihlallerine yönelik olarak;

a.       Baroların bu alandaki ihtiyacı ve yapılması gerekenleri belirleyecekleri özel bir çalıştay yapılması ve iç ve dış göçün ayrı ayrı ele alınması

b.      Konunun bütün taraflarınca ve detaylı biçimde ele alınacağı bir sempozyum düzenlenmesi

c.       İllerde alacakları hizmetlerin organizasyonu bakımından Valiliklerle çalışma yapılması

d.      Göç mevzuatının çocuk hakları açısından incelenmesi ve uyumlu hale getirilmesi için girişimde bulunulması. İlk olarak yeni yayınlanan yönetmeliğin iptali için 20 Ocak 2016 tarihine kadar başvuru yapılacak biçimde hazırlıkların Ankara Barosu tarafından yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

e.       Bir komisyon kurularak bu alanda yapılması gerekenlerin İçişleri Bakanlığı ile görüşülmesi

4-      Çocuk Hakları alanında çalışan Avukatlar olarak Çocuk Adalet Sisteminin işleyişi, çocukların ihmal ve istismardan korunması, aile içerisinde çocuğun ve haklarının korunması ile ilgili atılması gereken birçok adım bulunduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu kapsamda bir sonraki toplantıya kadar aşağıdakilerin yapılması kararlaştırılmıştır:

a-      Yerelde çocuk haklarının tespitini sağlamak üzere çocuk haritası hazırlamak

b-      Baroların hak ihlallerine ilişkin izleme ve raporlama yapması ve bunları bir merkezde toplanmak

c-      Bu raporlardan elde edilen sonuçların Bakanlık ve TBMM’ye gönderilmesini sağlamak

e-      Mahkemelere sunduğumuz dilekçelerde uluslararası mahkeme kararlarının ve uluslaarası sözleşmelerin yer bulmasının sağlamak

5-      Bu alanda çalışan avukatlar arasında iletişimi güçlendirmek için TBB nezdinde sadece Çocuk Hakları Komisyonu üyelerinin şifre ile girebilecekleri bir portal oluşturmak için talepte bulunmak .

6-      Bu kararların takibi Bursa Barosu tarafından, Diyarbakır’dan sonraki toplantının organizasyonu ise Ankara Barosu tarafından üstlenilmiştir.

Adıyaman Barosu

Amasya Barosu