EŞLİ 101 TURNUVAMIZ BAŞLIYOR
Tarih: 5.02.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2179

2015 ORDU BAROSU EŞLİ OKEY TURNUVASI GRUPLAR VE MAÇ PROGRAMI

A

09 ŞUBAT 2015

SAAT 18.00

B

11 ŞUBAT 2015

SAAT 18.00

C

12 ŞUBAT 2015

SAAT 18.00

D

13 ŞUBAT 2015

SAAT 18.00

 

22 ŞUBAT 2015

 

1-TURGAY KALYONCU

&

A.CEM GÜLEÇ

1-BİRSEN UÇAR

&

FATMA TAŞKIN

1-VEJDET ERSOY

&

ELVAN TÜRKMEN

1-CEMİL PALAVAR

&

TARIK KURALAY

 

 

 

ÇEYREK FİNAL

 

 

 

YARI FİNAL

 

 

 

 

FİNAL

2-SEYFETTİN ERDEM

&

ATİLLA TÜRK

2-ADEM PİLAV

&,

DERYA KALYONCU

2-DERYA POYRAZ

&

SÜMEYRA TATLICAN

2-GÖKHAN ÇAKIR

&

CİHAN KAMBER

3-ATTİLA ÖNAL

&,

TAYFUN GÖKALP

3-İLHAN KURT

&

A.YEKTA POYRAZ

 

3-DOĞANCAN KONTAŞ

&

HAKAN CÖRÜT

 

3-SİBEL TORUN

&

A.ATABAY AKÇEVRE

4-FURKAN BİRSİN

&

AHMET KIYAK

4-EZGİ YÜCESOY

&

MELİKE TÜRK

 

4-VECDİ KÜLÜNK

&

R.KUZU TÜRK

 

4-UĞUR ARSLANTÜRK&

 

MUSTAFA KARAAHMETOĞLU(GİZEM TEMİZ)

 
 
 
 

 

A

B

C

D

1. KARŞILAŞMA

TURGAY KALYONCU

&

A.CEM GÜLEÇ

****************

SEYFETTİN ERDEM

&

ATİLLA TÜRK

 

BİRSEN UÇAR

&

FATMA TAŞKIN

****************

EZGİ YÜCESOY

&

MELİKE TÜRK

 

 

VEJDET ERSOY

&

ELVAN TÜRKMEN

************

DERYA POYRAZ

&

SÜMEYRA TATLICAN

CEMİL PALAVAR

&

TARIK KURALAY

***************

SİBEL TORUN

&

A.ATABAY AKÇEVRE

2.KARŞILAŞMA

 

ATTİLA ÖNAL

&,

TAYFUN GÖKALP

****************

FURKAN BİRSİN

&

AHMET KIYAK

 

ADEM PİLAV

&,

DERYA KALYONCU

****************

İLHAN KURT

&

A.YEKTA POYRAZ

 

 

DOĞANCAN KONTAŞ

&

HAKAN CÖRÜT

 

*************

VECDİ KÜLÜNK

&

R.KUZU TÜRK

 

GÖKHAN ÇAKIR

&

CİHAN KAMBER

***************

UĞUR ARSLANTÜRK&

MUSTAFA KARAAHMETOĞLU(GİZEM TEMİZ)

 

 
GALİP GELENLER ÇEYREK FİNALE YÜKSELİR.

 

 
 
 
09-11-12-13-22  ŞUBAT GRUP KARŞILAŞMALARI

2 MAÇ ALAN HER TAKIM TUR ATLAR HER OYUN 11 SET ÜZERİNDEN OYNANIR.

EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI

 

I-TAKIMLARIN  OTURMA DÜZENİ :

 

1.   Oturma düzenin belirlemek için oyuncular kendi aralarında karar veremez ise; zar atmak suretiyle oturma düzeni belirlenir. Büyük zar atan ilk önce ve istediği yöne oturur, büyük zardan küçüğe doğru saat yönünün tersine oyuncular otur. Oyun bitmeden oyuncular oturma yerlerini değiştiremez.           

 

II-TAŞLARIN DAĞITIMI VE OKEYİN BELİRLENMESİ :

 

1.   İlk partide, oyunun taşları Puan/ceza cetvelini tutan oyuncunun sağındaki oyuncu tarafından dağıtır. Devam eden partide bir sonraki oyuncu taşları dağıtır.

 

2.   Tek zar atılarak, gelen zarın olduğu 7’li balyanın en alt kısmında bulunan taş açık vaziyette bir sonraki balyaya eklenerek taşlar dağıtılır.

 

3.   Yerde kalan üç balyadan  taş dağıtan oyuncunun en solunda  bulanan  balyanın en üstünde bulunan taşın bir büyüğü okey taşı olarak belirlenir. Sahte okey gelmesi durumunda bir alttaki taş okey olarak çevrilmek suretiyle okey belirlenir.

 

4.   Her   oyuncuya 21 taş dağıtılır. Oyuna ilk başlayacak oyuncuya ise fazladan bir taş daha verilir ve bu oyuncu taş çekmeden ilk eli oynar.

 

5.   Takımlar toplamda 11 el üzerinden üç maç yapacaklar. Üç oyundan iki oyun alan takım galip sayılır.

 

6.   Grup eşleşmelerinde rakibine üstünlük kuran bir üst tura çıkar.

 

7.   Üst turlarda eleme usulü üç oyun üzerinden oynanır. Üç oyunun ikisinde galip gelen takım diğer takımı eler.

8.   Her turda eşleşmeler kura ile belirlenir.

 

 

 

 

 

 

 

 

III.OYUNA İLİŞKİN GENEL KURALLAR

 

1.          Oyunda 12-13-1 şeklinde per yapılamaz.

2.          Oyunda da gösterge fonksiyonu yoktur.

3.          Gösterge çift olarak kullanılamaz.

4.          Açarken yanlış per açarsanız veya açtıklarınız geçerli değilse (Çift açıyorsanız yeterli çiftiniz yoksa, seri açıyorsanız sayınız tutmuyorsa veya açtığınız taşlar geçersizse)  taşlar geri toplanır ve hatalı olan oyuncunun takımına 101 ceza puanı verilir.

5.          101 oyununda açılan perlerin toplam değeri 101 olmalıdır.

6.          Yandan taş aldığınızda el açmak zorundasınız. Yandan aldığınız taşı el açarken kullanmak zorundasınız. Ancak elinizde bu taşın bir eşi varsa el açarken onu da kullanabilirsiniz.

7.           Yandaki taş işinize yarıyor olsa bile el açamayacaksanız o taşı alamazsınız. Karışıklığa sebebiyet vermemesi açısından yandan taş alıp, geri bırakmak kurallara aykırıdır.Taş almadan el hesaplanması yapılması zorunludur.Aksi takdirde yandan alınan taşla el açamayıp geri bırakılması durumunda taşı alan ve geri bırakan oyuncuya 101 ceza puanı verilir.

8.          Yere açılan perler açıldıktan sonra değiştirilemez, mevcut hali 101 bulmaz ise ceza puanı aldıktan sonra yerde düzletme yapılabilir. Çift açılabilir. 101 oyununda 5 çift olması halinde , elinizi çift olarak açabilirsiniz.Bir oyuncu hem çift hem de seri açamaz.

9.          Yana atılan taşlar bir bir üzerine önceki atılan taşlar görünmeyecek şekilde atılır.

10.      Çift açan oyuncu yere atılan taşları dilerse açtırabilir. El açmayan veya seriye el açan oyuncu yere atılan taşlara bakamaz. Seri açan oyuncu kendi attığı taşları taşını attıktan sonra bakabilir. Taş atmadan önce kendi attığı taşlara bakamaz. 

11.      Çift açan biri elindeki serileri yere açamaz. Ancak diğer oyuncuların açtığı serilere taş işleyebilir.Bir seferde ancak iki taş işleyebilir.

12.      Oyunda çift açan bir oyuncu varsa diğer oyuncular ellerindeki çiftleri çift açana  işleyebilirler. Çift açan biri yoksa çift işlenemez.

13.      Yere okey kullanılarak per veya çift açılmış ise, elinde okeye karşılık gelen taşı olan oyuncu okeyi alabilir. Ancak okeyi alabilmek için elini açmış olması gerekir. Yerdeki okeyi açma sayınız (101) tutmuyorsa alamazsınız. 101 i tamamlamış ise önce el yere açılır daha sonra okeyi yerden alınabilir.

14.      Elinizde 1 taş kaldığında bu taşı göstergenin üzerine bırakarak veya yan tarafa kapalı bir şekilde bırakarak oyunu bitirebilirsiniz. Elinizde taş kalmamışsa oyun bitmez. Yani elinizde kalan son 3 taşı yere açtıysanız oyunu bitiremezsiniz. Oyunu bitirebilmek için bir bitiş taşı gereklidir.

15.      Elden Bitme namı diğer 800 atma : Diğer oyuncular el açmadan elinizi açar ve aynı anda biterseniz elden bitmiş olursunuz. Bu şekilde biten takımın ceza puanından eksi 202  ceza puanı silinir.  Rakip de 808 ceza puanı alır. Elden biten oyuncu sayısı tutmasa bile açıp bitebilir. Aynı şekilde diğer oyuncular açtığında el sayısı 101 i bulmasa bile yere işleme yapmaksızın tek açışta bütün taşlarını açıp oyun bitirebilir.

16.      Yerdeki taşların bitmesi ile veya bir oyuncunun elindeki taşların bitmesi ile o el sona erer.El sona erdiğinde her oyuncunun elindeki taşların toplamı kadar ceza yazılır. Oyun bittiğinde tüm oyuncular ıstakalarındaki taşları rakip oyunculara ve ceza tabelasını tutan oyuncuya göstererek sayımı yapıldıktan sonra yıkılır.

17.      Açmayan bir oyuncu elindeki taşlara bakılmaksızın 202 ceza puanı alır.Açan oyuncularda ise eldeki taşlar toplanır.

18.      Elinde okey kalan oyuncuya 101 puan ceza daha yazılır.

19.      Normal bitiş yapan takımın ceza puanından 101 puan düşülür.Okey atan veya çiftten biten takımın ceza puanından 202 puan düşülür. Devam atan veya çiften okey atan takımın ceza puanından 404 puan düşülür.Kimse açmaksızın elden devam atan oyuncunun takımından 808 puan düşülür.

20.      Çift açan oyuncunun cezası 2 katına çıkar.

21.      Okey atılmışsa cezalar 2 katına çıkar.

22.      Devam atılmış ise dört katına çıkar.

23.      Elden bitilmişse cezalar 2 katına çıkar.

24.      Elden okey atılmışsa bu cezalar 4 katına çıkar.

25.      Elden devam atılmış ise (çift okey) ki zayıf bir ihtimal ceza 8 katına çıkar ve diğer takım muhtemelen oyunu bırakır.

26.      Çift açan bir oyuncu okey atmışsa cezalar 4 katına çıkar.

27.      Eşlerden biri biterse diğer eşin cezası silinir. Örneğin eşlerden biri bitmişse diğer eş açmamış olsa dahi ceza almaz.

 

DİĞER CEZA VERİLECEK HALLER:

 

Cezalar şu hallerde verilir:

1.   İşler taş atanlara ceza verilir. Atılan taş yerdeki bir seriye işlerse bu taşı atan oyuncu ceza alır. Ancak rakip oyuncular işlek olduğunu fark etmemiş ve ortadan taş almış ise ceza verilmez. İşlek taşın cezalı olabilmesi için rakip oyuncunun işlek demesi ve işlek taşın rakamını ve rengini atan oyuncudan önce fark etmesi gerekir.

2.   Okey her zaman işler olacağı için yanlışlıkla okeyi atan oyuncu da ceza alır. Yere taş açılmamış olsa bile okey taşını yere atan oyuncu 101 ceza puanı alır. Yere atılan işlek taş diğer oyuncu tarafından alınabilir.

3.   Yere atılan taşın rengi ve rakamı rakip oyuncular tarafından görüldüğünde artık atılan taş geri alınamaz.

4.   Takım oyuncuları eşleriyle konuşmamak şartıyla işaretle anlaşma yapabilirler.

5.   Takımlar oyuna ilişkin tüm hususlarda anlaşmazlık olduğunda; tertip komisyonundan bir üye masaya çağrılarak tertip komisyonunun vereceği karara göre oyun devam eder.

 

 

 



 

 

Bitme

 

Elinizde 1 taş kaldığında bu taşı göstergenin üzerine bırakarak (veya yana kapalı olarak  atarak) oyunu bitirebilirsiniz. Elinizde taş kalmamışsa oyun bitmez. Yani elinizde kalan son 3 taşı yere açtıysanız oyunu bitiremezsiniz. Oyunu bitirebilmek için bir bitiş taşı gereklidir.

 

Elden Bitme

 

Diğer oyuncular el açmadan elinizi açar ve aynı elde biterseniz elden bitmiş olursunuz. Bu durumda okey atmış gibi diğer oyunculara iki kat ceza yazılır.

(Elden bitebilmek için taşları yere açmak zorundasınız. Tek açışta bitmişseniz oyun bunu elden bitiş olarak kabul edecektir.)

 

Çiftten Bitme

 

Çiftten bitilmesi durumunda diğer oyuncular 2 kat ceza yer.

 

101 oyununda Çift açan bir oyuncunun bir seriye işler yapmadan bitmesi mümkün değildir. 21 taş olduğundan bitebilmek için 1 taşın seriye işlenmesi gerekir. Bu yüzden seri açan kimse yoksa çift açan birinin bitmesi imkansızdır. Bu nedenle tüm oyuncular çift açtığında o el sayılmaz ve yeniden oynanır.

 

Okey Atma

 

 Elinizde kalan son taş okeyse bu taşı kullanarak okey atabilirsiniz. Okey atıldığında diğer oyuncular iki kat ceza yer. Elden okey atılmışsa bu cezalar 4 katına çıkar. Aynı şekilde çift açan bir oyuncu okey atmışsa cezalar 4 katına çıkar.

 

Okey bir, ikiye devam

 

Çok zayıf bir ihtimal olmakla devam atma vardır. Yapana helal olsun.

 

 

 

 

 

 

 

 

SIK SORULAN SORULAR

 

Gösterge var mı?
Hayır. 101 oyunda göstergenin herhangi bir fonksiyonu yoktur.

 

 Göstergeyi çift olarak kullanabilir miyim?
Hayır kullanılamaz.


Kaç çift açmam lazım ?

101 oyununda 5 çift

Çift açan biri seri açabilir mi?
Hayır açamaz.


Çift açan biri seriye işler yapabilir mi?
Evet yapabilir.Ancak bir seferde ancak 2 taş işleyebilir.

12 13 1 oluyor mu?
Hayır olmaz.

Sayı tutmasa bile işlek yapmadan bitebilir miyim?
Evet.  Sayınız 101 i tamamlamasa bile, tek seferde açıp diğer oyunculara işleme yapmaksızın  bitebilirsiniz.

Yerdeki okeyi alıp açabilir miyim?
Açma sayınız tutmuyorsa alamazsınız. Okeyi alabilmek için önce elinizi açmalısınız.

Çifte giden birisinin attığı taş alınıp el açılabilir mi?
Evet alınabilir.

Çifte giden biri, el açmasa bile çift diyerek yandan taş alabilir mi?
Hayır alamaz.



 

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. SİBEL TORUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.