İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Tarih: 28.04.2013 23:00:00| Okunma Sayısı: 2384

Sayı: 2013003918                                                                                          17/04/2013

Sayın:

AVUKAT

Konu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yol Haritası

Bildiğiniz üzere ilgi sayılı kanun Ocak 2013 itibari ile yürürlüğe girmiş olup en az 1 kişi işçi çalıştıran tüm işyerlerini kapsamaktadır. Bu yasa ile işverenlere İş sağlığı ve güvenliği konusunda çeşitli yükümlülükler getirmekte olup denetlimler esnasında tespiti yapıldığı takdirde bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda, yükümlülüklerin yerine getireceği ana kadar iş yeri faaliyetinin durdurulmasına kadar giden maddi cezalar söz konusu olacaktır.

Anılan kanun ile ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği Başkanlığında tarafımıza verilen bilgilendirme toplantısı gereğince meslektaşlarımıza yön vermesi adına edinilen bilgilerin paylaşılması anlamın da izlenecek yol aşağıdaki gibi özetlenmeye çalışılmış kısa bir süre sonra web sitemizde de bu konu ile ilgili örnek dokuman ve bilgiler yer alacaktır.

Bu konuda iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca yardım alabileceğiniz gibi herhangi bir yardım almadan bizzat tarafınızdan da takip edilebilen işler söz konusu olup tutulan kayıtlar ve belgeler iş yerinde saklanacak olup herhangi bir kuruma bildirimde bulunulması gerekmemektedir. Ancak anılan kanun ve yönetmelikleri uyarınca 2014 yılından itibaren işyerlerinin iş yeri hekimi bulundurma yükümlülükleri olacak, her iş yeri Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının online takibi ile hangi iş yerinin hangi hekimle çalıştığının tespiti yapılabilecektir.

Örnek Yol Haritası

1                                           İş yeri Tehlike sınıfın belirlenmesi SGK ya kayıtlı bilgileriniz ışığında iş yeri tehlike sınıfın belirlenmesi,

2                        İş yeri Çalışan temsilcisinin Belirlenmesi, Çalışanlar arasından iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, olası risklerden korunma konusunda bilgilendirilmiş ve eğitimi verilmiş bir çalışanın belirlenmesi,

3                                           Risk Değerlendirmesi, iş yerinin sınıfına göre (büro),İş yerinde olası tehlikelerin, tehlike derecelerine göre, alınacak önlemler ve tamamlanma sürelerinin yer aldığı, puan yada seçenekli bir tutanağın oluşturularak, iş yeri vekili ve personel tarafından imza altına alınması, bu değerlendirme az tehlikeli iş yerleri için her yeni iş eklentisi yapıldığında güncellenmesi, her altı yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Bu tutanağı işyeri vekili yada uzman yardımı ile hazırlanabilmesi mümkündür. Ancak uzman tarafından hazırlanmış olması iş yeri sahibinin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.

4                                           Acil durum eylem planlaması yapılması, hazırlanan risk değerlendirme tutanağında yer alan konulara uygun olarak olası bir risk doğduğu anda risk durumun bertaraf edilmesi, riskten zarar görmenin engellenmesi veya en aza indirmesi konusunda hazırlanacak, olası olduğu yerlerde görülebilir bir şekilde muhafaza edilecek.

5                                         Personellerin eğitilmesi, iş yerinde kullanılan makine ve aletler, işin gerekleri, acil durumda ne yapılması gerektiği konusunda eğitim ve bilgilendirme yapılacak ve tutanak altına alınacak.

6                                           İş yeri Hekiminin belirlenmesi 2014 yılından itibaren belirlenen iş yeri hekimi ile sözleşme imza edilerek bakanlık sistemine girilmesi, iş yeri hekimi mevzuatta yer alan süreler boyunca yıl içerisinde bizzat iş yerine gelerek kontroller yapacak.

Yukarıda sayılan tüm belgeler ve formlar iş yerinde muhafaza edilerek denetim esnasında, iş kazası durumunda yetkililer tarafından istenecektir.

Her türlü bilgiye bakanlık sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bakanlığın onayladığı iş sağlığı uzmanı ve hekimlerine aşağıdaki web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Örnek form ve belgeler için web sitemizi kullanabilirsiniz.

GENEL RİSK DEĞERLENDİRME  FORM

OFİSLERDE  RİSK DEĞERLENDİRME FORMU